Hakkında


Baran Curu (d. 12 Temmuz 2000, Eskişehir)

İletişim Bilimleri Yüksek Lisans öğrencisi, Ölçme ve Veri Analitiği Yüksek Lisans öğrencisi

Bilgi Güvenliği Uzmanı.

Kalite Sistemleri ve İnsan & Kültür süreçlerinde kendini yetiştiren biri.

Diyarbakır’da yaşamaktadır. Eksim Holding bünyesinde, Bilgi Güvenliği Uzmanı olarak tam zamanlı olarak çalışmakta ve başlangıçta belirtilen faaliyetlerin yanında Yönetim Bilişim Sistemleri ve Almanca üzerine öğrenim görmektedir.

Baran ve arkadaşları birtakım amaçlar çerçevesinde atılımlarda bulunmakta; çoğunlukla BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve birtakım disiplinlerde derinleşme üzerine olan bu amaçlar çerçevesinde, şu anda Baran’ın faaliyetleri aşağıdaki şekildedir;

  • Eksim Holding
    • Bilgi Güvenliği Uzmanı; (BGYS Baş Tetkikçisi sertifikası ile birlikte)
  • İller Coğrafyası Derneği
    • Yönetim Kurulu Başkanı
  • Yetkin Gençler
    • Takım Lideri ve Alumnus
  • Aspire Leaders, Aspire Institute (Founded at Harvard University)
    • Aspire Alumni Ambassadors Team Co-Chair for Turkiye
    • Alumnus, former Assistant of the Middle East Faculty Advisor
  • Yenibirlider Derneği
    • LEAD21 Programı, Fellow, Alumnus
  • McKinsey, Forward Program
    • Advanced Level Participant
  • Anadolu Sigorta
    • Gençlik Senatosu Üyesi, Young Vision Programı
  • PERYÖN, Türkiye İnsan Yönetimi Derneği
    • PERYÖN Genç Danışma Kurulu Üyesi

İlk Yılları ve Eğitimi

Baran Curu 12 Temmuz 2000’de, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde, Çifteler-Doğubayazıtlı bir ailede doğdu. 10 yaşına kadar Tepebaşı kırsalında büyüdü, bu süreçte annesinin gazete küpürleri ile edindiği ansiklopedilerden istifade etti. 10 yaşında Odunpazarı’na bağlı 75. Yıl Semtine taşındı, Ortaokulu ve Liseyi burada bulunan başarılı okullarda tamamladı. Bu süreçte Elektrik, İnşaat, Teknoloji, El İşleri, Mücevherat gibi alanlarda faaliyet gösteren esnafların yanında çıraklık yaptı, tesisat işledi, projeler çizdi.

Lise yıllarında Satranç, Voleybol, Bilgi Teknolojileri, İşletme-Şirket-Kooperatif projelerinde; okulun lisanslı spor takımlarında yer aldı. 2 yıl boyunca JA programları kapsamında 75’er adet hisse satarak oluşturduğu şirketlerde ekibiyle birlikte ulusal finallerde yer aldı ve En İnovatif Ürün Kategori 3.’sü oldu. Bu süreçte Tiyatro ile ilgilendi ve özellikle ses, ışık sistemlerini öğrendi. Eğitim sürecinde kurumun tüm bilgi sistemlerine erişimi vardı ve bu konuda tüm süreçlere destek oluyordu.

Yine bu süreçte TÜBİTAK 4006 kapsamında Öğrencilerin Yaratıcı Drama ile Uygulanan Sosyal Etkinliklere Katılımlarının Atılganlık Düzeyine Etkisi adında bir projede yer aldı.


Ortaöğretim Sonrası

Baran Curu, 2016’nın Ağustos ayında babasını kaybetti, 2018 Ağustos ayında iyi dereceyle Eskişehir Fazıl Yıldırım Anadolu Lisesinden mezun oldu. Yurt dışından ve İstanbul’da yer alan üniversitelerden başvuruları üzerine kabuller aldı ancak aile sorumluluğu ve kaynak ile bu süreçte başlayan Döviz Kuru kaygılarıyla bu fırsatları değerlendirmedi.

Alternatifler arayan ve yükseköğretim sistemini araştıran Baran, eğitim verilmez alınır bakış açısıyla Eskişehir’in dışına çıkmayı da amaç olarak edinerek, Diyarbakır’da bir taşla birden fazla hedefi vurabileceğine inanarak Dicle Üniversitesini tercih etti. Amacı zayıf olarak düşündüğü İletişim becerilerinin üzerine gitmek, medyada yer alan bölgedeki olayların bitiminin akabinde bölgeye gelecek teşviki değerlendirmek, üniversitenin kullanılmayan bol kaynaklarını değerlendirmek ve rekabetsiz ortamda etkin olarak geleceğini inşa etmekti.


Kariyer

Baran Curu, 2018’in Eylül ayında Diyarbakır’a geldi ve ilk işi henüz dersler başlamamışken kulüp faaliyetlerine dahil olmak oldu. Kulüp sistemini ve mevzuatını inceledi ve Dicle Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübüne Genel Sekreter olarak dahil oldu. Bu kimsenin almak istemediği ancak gelişim alanı açık bir pozisyondu. Eylül 2019’a kadar bu pozisyonda bulundu, sonrasında etkin çalışmaları ve disipliniyle Yönetim Kurulu Başkanlığına geldi. Pandemi sonrasında toplulukların yeniden inşasında Dicle Üniversitesi Strateji ve Yönetim Kulübü Başkanvekili olarak görevlendirildi.

Bu süreçte serbest zamanlı Yönetim Danışmanlığı yaptı ve kulübü araç olarak değerlendirerek paydaş ilişkileri üzerinden çevresini geliştirdi. Red Bull’da Öğrenci Pazarlama Yöneticisi, Solin Ekolojik & Çözüm Hukuk Bürosunda Yönetici Asistanı, Danışman olarak; Üniversite bünyesinde ise İdari ve Akademik Asistan olarak (pandemi döneminde sosyal tesislerde hafta sonu Müdür Vekili ve üniversite web radyosu koordinatörü) çalıştı.

Baran Diyarbakır’da yer alırken, İstanbul, Ankara, İzmir ve yurt dışındaki akranlarından kopuk yaşamadı. Yetgen, Girişimcilik Vakfı, Harvard Business Review, Türkiye İnovasyon Haftası, Savunma Sanayi Zirvesi, CBİKO faaliyetleri, Yenibirlider gibi kuruluş ve organizasyonlarla etkileşim halinde yer aldı. Discord gibi platformlarda ulusal ve uluslararası topluluklara dahil oldu. Bebar Bilim Topluluğunun yönetim ve moderasyon ekibinde yer aldı. Baran ayrıldığında topluluk 9000 üyeyi aşmıştı.

2020 yılının Kasım ayında Yenibirlider Derneğinin LEAD21 programına 2020 yılında Türkiye’nin büyük üniversiteleri haricinde kabul edilen tek bursiyer oldu.

2021 yılının Şubat ayında arkadaşları ile birlikte İller Coğrafyası Derneğinin temellerini attı.

Akran mentorluğu, Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı Genç Finans Kulüp Temsilciliği, İhtiyaç Haritası Koordinatörlüğü, Fakülte Temsilciliği faaliyetlerinde bulundu.

Problem çözen bir yaklaşımla, kolaylaştırıcı ve aksiyon alan bir mizacı benimsedi, yalnız çok hızlı, birlikte ise uzağa gidilebileceğine inandı.

Bisiklet, Voleybol ve Satrancı bırakmadı fakat Güneydoğu Mutfağını sevdi, biraz kilo aldığı söylenebilir.

Şu an ilk paragrafların devamında okuduğunuz faaliyetlerde bulunmaktadır.